Over het proces

1. Wat wil je met je fiets gaan doen?

Dit wordt de meest bepalende factor in hoe we je fiets gaan ontwerpen. Aspecten als geometrie, keuze van buizen, wielgrootte, en dergelijke zullen hier grotendeels van afhangen. Denk dus na over welke avonturen je in gedachten hebt voor jezelf en je nieuwe fiets. Op welke ondergronden wil je rijden? Wil je bagage kunnen meenemenop je fiets? En gaat dat dan over een randonneur tas of over een volledige bikepacking setup? Denk ook even na over wat je niet ok vindt op je huidige fiets.

2. Denk na over je aandrijving en groepset

Het helpt om hier over na te denken vooraleer we een gesprek hebben. Op die manier kan je zelf al een helderder beeld hebben mbt je fiets en het helpt mij om te bepalen welke nokjes er aan het frame gelast moeten worden.. Een aantal voorbeelden:

  • 1x of 2x
  • Shifters (down-tube, bar-end, brifters, …)
  • Rekken of reknokken
  • Dynamo verlichting
  • Fietspomp nokken
  • Voorzieningen voor tassen
  • Bikepacking ogen op jouw vork
  • Maximale bandbreedte
  • Spatborden

Als dit allemaal nog te abstract is, op dit moment. Geen probleem. Ik praat je er wel doorheen.

3. Neem contact op!

Neem contact op wanneer je er klaar voor bent. Dat kan per mail of telefoon, of je kan via deze site een afspraak inboeken om alles al wat meer in detail te bespreken. Wanneer ik dan een beter beeld heb met betrekking tot jouw project kan ik je een inschatting bezorgen mbt doorlooptijd en timing.

4. Voorschot

Wanneer je beslist hebt om je droomfiets te laten bouwen vraag ik een voorschot van 1500€ om jouw plek in de constructiewachtrij vast te leggen.  Na ontvangst starten we met het design proces.

5. Bikefit

We kunnen jouw rijpositie bepalen in een fit-sessie in het atelier of je kan een professionele bikefitter contacteren en me het bikefit rapport bezorgen.  Deze info zal ons toelaten om de maat en de geometrie van het frame, speciefiek voor jou, te bepalen.

6. Review EN goedkeuring van het design

Gebaseerd op jouw bikefit, wensen en het type frame, zal ik je een cad tekening van jouw fiets bezorgen. Dit is het resultaat van de besprekingen die we hebben gehad, gecombineerd met de output van de bikefit. Als je akkoord bent met dit ontwerp, kan ik verder met het bestellen van de benodigde materialen en staat alles klaar om de fabricage te starten.

7. Denk na over kleur terwijl je  frame wordt gebouwd

Hou je van een eenvoudig kleurenschema of heb je echt een “specialleke” in gedachten? Terwijl ik je frame bouw kan jij hierover een ei leggen. Misschien is er een voorwerp, een kunstwerk of iets anders dat als inspiratie kan dienen voor het lakwerk. We werken samen met een professionele lakkerij om ervoor te zorgen dat jouw fiets helemaal uniek zal zijn. En opnieuw … als je hier zelf niet echt ideeën over hebt, of enkel iets vaags, dan werken we dit samen wel uit.

8. Lakken, afmonteren en rijden!

Eens alles gebouwd, gelakt en gemonteerd is, zal ik je de factuur sturen voor het resterende bedrag. Je kan je fiets of frame in het atelier afhalen of ik kan het laten leveren.


Geniet van de eerste rit!