Over Alpas Cycles

Hey. Ik ben Dominiek.

 

Ik startte in 2017 , na een framebuilding opleiding in de UK, met het bouwen van fietsen uit liefde voor creëren, tijdloze designs, maar vooral uit het gevoel dat “confectie” fietsen niet voor iedereen een oplossing bieden.

 

Ik bouw stalen fietsen, één per één met de hand, omdat ik hou van staal als een lichte, duurzame en flexibele grondstof voor fabricage en omdat stalen fietsen gewoon super comfortabel zijn.

 

Staal voelt ook gewoon net iets “anders” aan. #SteelisReal

 

Ik haal mijn inspiratie uit de tijdloze nalatenschap van framebouwers als René Herse en Jo Routens en combineer klassieke met moderne elementen om een gebalanceerd design te bereiken die de functie van de fiets optilt naar een hoger niveau. Ik brazeer mijn fietsen met superlichte Columbus stalen buizen. Nadien worden de lasnaden gevijld en geschuurd om een naadloze en organische look te bekomen.

 

Ik hou er aan om het aspect “comfort” hoog op de prioriteitenlijst te zetten. We praten samen over de pro’s en contra’s van bepaalde keuzes. De meesten van ons zijn geen professionele coureurs. Maar toch rijden we nog te veel op fietsen die gemaakt zijn voor wedstrijden, waarbij de balans tussen krachtoverbrenging en comfort toch net iets anders ligt.

 

In mijn filosofie komt comfort eerst en zal het verhogen van het comfort leiden tot het verhogen van het fietsplezier, ongeacht hoe lang je op de fiets zit of hoe ver je wil rijden. Als gevolg zal uiteindelijk de prestatie op lange afstand vergroten. Naast comfort zorgen we er ook voor dat je fiets duurzaam is, door hem onderhoudsvriendelijk te maken, door te kiezen voor een materiaal die herstellingen mogelijk maakt en door hem lokaal in Kortrijk te produceren.

 

Elke fiets die het atelier buiten rolt is uniek. Het resultaat van jouw dromen en ideeën, getoetst aan de realiteit en ambachtelijk geproduceerd in Kortrijk.

 

Het woord “Alpas” komt uit de Tagalog taal (Filipijnen) en betekend “Vrij worden, los van beperkingen”.

 

Tot binnenkort!