Het bestel en ontwerpproces

Een fiets op maat bestellen is niet zoiets als een gesneden brood kopen, maar maak je geen zorgen. We begeleiden je door iedere stap in het proces en we blijven met elkaar in contact. Het is ook niet meteen nodig om doorgedreven fiets-technische kennis of interesse te hebben om een fiets op maat te kopen. Alles begint met een idee of een droom. Het proces zal ervoor zorgen dat er op het einde van de rit een heel concreet ontwerp is die zal resulteren in jouw hoogst persoonlijke fiets.

Elke Alpas is uniek, op maat en wordt één voor één gemaakt vanaf jouw specifieke wensen.

Om alles vlot te laten verlopen hanteren we de volgende stappen:

Stap 1: Eerste gesprek

Je denk eraan om een Alpas te kopen! Hoera! Geef ons een belletje, stuur ons een email, reageer via facebook of instagram of gebruik het contactformulier op deze site. Nu gaat de bal aan het rollen. Dit is het moment waarop we een eerste gesprek hebben over je frame en fiets, maar vooral ook over wat je met je fiets wil gaan doen, waarom je een nieuwe fiets wil en wat je verwachtingen van ons zijn.

Op het einde van dit gesprek of kort erna krijg je van ons een eerste prijsinschatting en een idee van de wachttijd. Aangezien er meestal wel nog één en ander verandert, na dit gesprek, is dit geen definitieve offerte, maar eerder een grootteorde die je moet toelaten om te beslissen of je verder gaat.

Wil je verder gaan, dan vragen we een voorschot van 1000€. Wanneer dit voorschot betaald is, staat jouw plaats in de wachtrij vast en beginnen we aan de volgende stappen van het proces. 

Stap 2: Huiswerk

Tijdens de eerste stap van het designproces geven we je wat huiswerk. We hebben van jou een opmeting nodig van je lichaamsafmetingen. In het geval je momenteel een fiets hebt waar je goed op zit, dan helpt het ons om die informatie door te krijgen. We vertellen je hoe je die opmetingen kan doen.

Twijfel je en wil je echt meer zekerheid, dan is er ook de optie om een professionele bikefitter te contacteren. Meer dan alleen een opmeting doen, kan die je ook advies geven over je zitpositie. Als je niemand kent, dan kunnen wij je iemand aanraden.

Stap 3: Design gesprek

Als we je afmetingen binnen hebben, plannen we een eerste designgesprek. Dit kan altijd ter plaatse of online. Tijdens dit gesprek gaan we wat dieper in op je specifieke wensen.

  • Fit: Hoe wil je op je fiets zitten. Indien je bij een bikefitter bent langs geweest zal hij je deze vraag al hebben gesteld. Wil je “racy” zitten, wat rechter en comfortabeler.
  • Handling en rij-eigenschappen: Dit gaat over hoe je fiets zal “aanvoelen” tijdens het rijden. Afhankelijk van wat je met je fiets gaat doen en waar je wil gaan rijden kunnen we de geometrie van je fiets sturen om hiermee rekening te houden. Dit zal gaan bepalen welke buizenset we zullen gebruiken voor de fabricage van je fiets, rekening houdende met stijfheid, gewicht, enzovoort.
  • Configuratie: We bespreken de verschillende opties naar configuratie toe. Welke breedte van banden moet je frame aankunnen, wil je spatborden monteren, welk type remmen prefereer je, moeten de kabels langs de binnenkant van het frame lopen, welke componenten moeten er verder op komen? Het is niet erg als je hier zelf niet onmiddellijk een idee over hebt. Wij begeleiden je in de keuzes en doen relevante voorstellen. 

Stap 4: Fabricage

Nu begint voor jou de moeilijkste taak: wachten. Geen nood, het wachten zal de moeite waard zijn. Na de vorige fase bestellen wij onmiddellijk je componenten- en buizenset zodat die klaar liggen, wanneer het jouw beurt in de fabricagewachtrij is. Tenzij je zelf nog vragen hebt, of wij nog vragen voor jou hebben hoor je nu even niets van ons tot we klaar zijn om met je fiets te starten. Eens het zo ver is, laten we je dit weten. Je kan dan meevolgen via sociale media. Eens wij je frame gebouwd hebben, vertrekt het naar de lakker om geschilderd te worden.

Stap 5: Assemblage

Terug van de lakker kunnen we je frame klaarmaken om opgebouwd te worden. Draden tappen, zitbuis en balhoofdbuis ruimen, we behandelen de binnenkant van je frame met een corrosiebestendige vloeistof, enzovoort. Daarna bouwen we je frame op en stellen we het af aan de hand van je bikefit rapport.

Alpas Cycles

Stap 6: Afhalen of verzenden

Proficiat! Je fiets is klaar. We maken nu de eindfactuur op en vragen om het restbedrag over te maken op voorhand of bij afhaling. Als je je fiets ophaalt kan je uiteraard een testritje maken, mocht je dat willen.

Woon je ver, dan kunnen we je fiets verzenden en spreken we daarover af.

Stap 7: Review

Laat ons zeker weten wat je eerste ervaringen met je fiets zijn. We hopen dat je ons een review en wat foto’s stuurt die we (met jouw toestemming) kunnen gebruiken op sociale media om Alpas nog extra in de kijker te zetten. Bedankt en happy riding!

Ja! Ik wil mijn voorschot storten.